איך זה עובד Hydrofoil Surfing?
למי שעדיין לא התנסה בגלישת גלים, הריחוף על פני המים תמיד נראה מוזר משהו. כשמדובר ב-Hydrofoil Surfing – או בעברית, גלישת סנפיר – המחזה אפילו עוד יותר משונה, ולפעמים אפילו מזכיר סרטי מדע בדיוני, שכן הגלשן ממש מרחף בגובה של כמה עשרות סנטימטר מעל המים.
מצד שני, יש גם מי שמגדיר את ה-Hydrofoil Surfing כ"טוסטוסים של עולם הגלישה", כלומר כלי נוח אבל לא כזה שמרשים את החבר'ה.
מצד שלישי, גם גולשים מיתולוגיים כמו ליירד המילטון וקאי לני נוהגים לעלות מפעם לפעם על גלשן סנפיר ולהפגין ביצועים שאי אפשר להישאר אדישים כלפיהם – כך שלכל מי שאוהב ספורט ימי ובפרט אקסטרים ספורט כדאי להכיר את ה-Hydrofoil Surfing.
איך בנוי הגלשן עם הסנפיר?
בעברית ה-Foil Board, הגלשן שמשמש ל-Hydrofoil Surfing, נקרא גלשן סנפיר, והסיבה לכך היא שפשוט מדובר בגלשן עם סנפיר.
זהו סנפיר מתכת אנכי שמחובר לחלקו התחתון של הגלשן, בקצה הגלשן, והוא זה שבעצם מאפשר לרחף מעל הגלים בגובה של כחצי מטר. לחלק זה מחוברות שתי כנפיים קטנות אבל משמעותיות.
על הגלשן עצמו ישנם שני מקומות מדויקים המיועדים להנחת כפות הרגליים (בדומה לסנובורד ולוויקבורד).
כיצד מתבצעת הגלישה על ה-Foil Board?
בשלב הראשון גלשן הסנפיר מחובר לאופנוע ים, שמספק לגלשן ולגולש שעליו את המומנטום ההתחלתי ההכרחי.
לאחר שהוא כבר מגיע למהירות הרצויה, יכול הגולש לעזוב את החבל שמחבר אותו לאופנוע, ומרגע זה והלאה הגלים הם אלה שמאפשרים את הגלישה שהיא גם ריחוף (או הריחוף שהוא גם גלישה, תלוי איך מסתכלים על זה).
השלב השני מבוסס למעשה על כוח אווירודינמי, בדומה לכוח שמאפשר את תנועת המטוס באוויר. כפי שלמטוס יש כנפיים, שהן אלה שיוצרות את כוח העילוי האווירודינמי, כך גם לכנפיים שבצידי הסנפיר חלק משמעותי במתן האפשרות לרחף מעל המים – הן מסיטות את המים כלפי מטה ובתגובה נוצר כוח עילוי שמגביה את הגלשן ושומר עליו בגובה של כחצי מטר מעל פני הים.
הטיית הגוף ימינה ושמאלה ע"י הגולש מאפשרת שליטה בגלשן הסנפיר, ובסך הכל מדובר בגלשן ידידותי מאוד למשתמש, כך שתוך זמן קצר יחסית ניתן להגיע למיומנות גבוהה בשימוש בו (גם אם מן הסתם לא תגיעו לרמה של ליירד המילטון או קאי לני…)
למי מתאים ה-Hydrofoil Surfing?
ה-Hydrofoil Surfing מתאים למספר מטרות עיקריות:
עבור גולשים מקצוענים שרוצים לגלוש על גלים גבוהים במיוחד, בלי חיכוך מיותר עם הגל ובמהירות יחסית גבוהה, ה-Hydrofoil הוא אופציה נהדרת.
גלשני הסנפיר הם אופציה נהדרת גם עבור גולשים מתחילים – כשבהקשר זה כדאי לדעת שישנם גם גלשני סנפיר עם כיסא שמאפשרים לימוד יעיל במיוחד והגעה מהירה לשליטה מלאה ב-Foil Board (אגב, מי שמיומן בסקי או ברכיבה על אופני הרים יוכל ברוב המקרים ללמוד מהר יותר גם את רזי השליטה בגלשן הסנפיר, בזכות הדמיון בין הפעולות הפיזיות הנדרשות לשם שליטה בו).
עוד יתרון של ה-Hydrofoil Surfing הוא שניתן ליהנות ממנו גם כשאין גלים (במקרה שכזה פשוט נשארים מחוברים לאופנוע הים). מבחינה זו מזכיר ה-Foil Board את הג'ט סרף שמאפשר גלישה רוויית אדרנלין בכל תנאי מזג אוויר ובכל מצב של הים.
אולי יעניין אותך קריאה נוספת על: